מיקי שחם, ''בנק החיים''– דם טבורי, מביא פרסומי מדע ורפואה מהעולם: תאי גזע המטופויטים זקנים הפכו לצעירים

מיקי שחם, ''בנק החיים''– דם טבורי, מביא פרסומי מדע ורפואה מהעולם: תאי גזע המטופויטים זקנים הפכו לצעירים

ScienceDaily 3.5.2012

חוקרים הצליחו לגרום לתאים המטופויטים לתפקיד כאילו הם צעירים יותר, דבר שמספק רמזים מעניינים לצורה בה הרפואה עשויה לטפל בזקנה.

מיקי שחם, בנק החיים לדם טבורי, מבהיר כי חוקרים בבית החולים לילדים של סינסנטי באו' אולם בגרמניה מדווחים את הממצאים שלהם בגליון אונליין של ה-3 למאי של הג'ורנל Cell Stem Cell.

המאמר מתאר פרספקטיבה חדשה על הווכיוח במדעי החיים – סותר את מה שהיה פעם הקונסנזוס שההזדקנות של תאי גזע המטופויטים הוכנס על ידי הטבע ולא ניתן להפיכה באמצעים טרפויטים.

HSC הם תאי גזע ממח העצם אשר יוצרים את תאי הדם האדומים והלבנים של הגוף וכן את טסיות הדם. הם חלק חשוב בגוף התמיכה של תאי הדם ומערכת החיסון. כאשר בני אדם או חיות אחרות מתבגרות, HSC הופכים רבים יותר אבל אפקטיביים פחות ביצירה של תאי דם חדשים ותאים חדשים למערכת החיסון. דבר זה הופך אנשים מבוגרים יותר לפגיעים יותר למחלות ולזיהומים, ובכלל זה לוקימיה.

החוקרים קבעו שחלבון אשר מווסת איתות תאי Cdc42 – גם כן מווסת תהליך מולקולרי אשר גורם לתאי HSC מעכברים להזדקן.

אינהיביציה פרמקולוגיה של חלבון זה הופך את ההזדקנות ומחזיק את הפונקציה של התאים באופן שדומה לתאים צעירים.

"הזדקנות היא מעניינת, בחלקה כיוון שאנו עדיין לא מבינים איך זה קורה", גיגר אומר. " הממצאים שלנו מציעים תפקיד חדש וחשוב של Cdc42 ומזהים את הפעילות שלו כמטרה של ביטול הזדקנות."

אנו יודעים שההזדקנות של HSC מורידה את התגובה של מערכת החיסון באנשים מבוגרים, דבר אשר תורם למחלות כגון אנמיה, ועשוי להיות הגורם לפגיעה ברקמות שונות בגוף.

הממצאים מוקדמים ומערבים מניפולציה במעבדה של תאי עכבר, ולכן יש להמתין ולראות איזו אפליקציה תהייה לכך בבני אדם.

עדיין, המחקר מרחיב את מה שאנו יודעים על הבסיס המולקולארי והתאי של הזדקנות – צעד חשוב לטיפול בהזדקנות בעתיד.

סיבה אחת שהצוות התמקד בחלבון הספציפי הוא שמחקרים קודמים דיווחו על פעילות גבוהה של החלבון ברקמות של עכברים זקנים – בעלי תוחלת חיים ממוצעת טבעית של כשנתיים.

גם כן, ביטוי גבוה של גן זה נמצא בתאי דם לבנים של בני אדם זקנים.

לפי מיקי שחם, מחברת בנק החיים, דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.

במחקר, החוקים מצאו רמות גבוהות של Cdc42 בתוך HSC בעכברים מבוגרים. הם גם כן היו מסוגלים לגרום להזדקנות מואצת של HSC בעכברים על ידי העלאה גנטית של חלבון זה בתאים.

החוקרים עשו שימוש באינהיביטור של Cdc42, CASIN, על מנת להוריד את הפעילות בתאים. דבר זה החזיר את הפעילות של התאים לרמות של תאים צעירים.

נמצא שתאים שטופלו כך פועלים באופן דומה לתאים צעירים.

מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.

מיקי שחם, בנק החיים לדם טבורי, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:

·  השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.

·  סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.

·  טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק החיים, בלבד.





מיקי שחם תאי גזע דם טבורי