מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי גזע, דם טבורי ורפואה רגנרטיבית מהעולם: לראשונה בעולם - חולה איידס נרפא לאחר השתלת תאי גזע

מיקי שחם מביא חידושים ומחקרי תאי גזע, דם טבורי ורפואה רגנרטיבית מהעולם: לראשונה בעולם - חולה איידס נרפא לאחר השתלת תאי גזע

פורסם בכתב העת הרפואי "Blood".

תאי גזע שמקורם במוח עצם הושתלו בשנת 2007 לחולה האיידס, לאחר שחלה בלוקמיה ועתה, די זמן מאז ההשתלה, ניתן לומר בוודאות כי החולה החלים לחלוטין מהמחלה. אלא שאליה וקוץ בה - ההשתלה הייתה מתורם בעל מוטציה ייחודית ונדירה ביותר, המונעת הדבקה של נגיף האיידס.

ככל הידוע זה המקרה הראשון בעולם של ריפוי איידס באמצעות תאי גזע.

מיקי שחם מוסיף כי רפואה רגנרטיבית או בשמה האחר – רפואת חידוש איברים, המכונה על ידי משרד הבריאות האמריקאי – NIH, "הדבר הגדול הבא ברפואה", מתייחסת בכלליות לטיפול המערב את השימוש של טסיות לתקן ולהאיץ תהליך את הריפוי הטבעי בגוף ולמנוע מרקמות נוספות ניוון הקשור במצבים רפואיים.

חולה האיידס חלה גם בסרטן הדם ונזקק להשתלת תאי גזע, לאחר טיפולים קודמים שונים שלא הועילו. חיפוש תורם מוח עצם הוביל לתורם המתאים גנטית לחולה והיה זה תורם עם מוטציה נדירה, אשר בין השאר גם מונעת הדבקה בנגיף האיידס. המוטציה כה נדירה, עד שישנם כמוהו בעולם רק מעטים, מרביתם מצפון אירופה.

מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע לטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית. מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה-רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, פרקינסון, שמיעה, אורתופדיה ועוד וחלקם נכנסו כבר לשימוש שוטף.

ארבע שנים אחרי ההשתלה התבררה ההצלחה הכפולה - הוא נרפא מהסרטן ובנוסף, לא נשאר בגופו זכר מנגיף ה- HIV וניתן היה להכריז כי האיידס נרפא סופית, לחלוטין.

מיקי שחם ימשיך לעדכן את הקוראים בחידושים ותגליות מתחום תאי גזע ודם טבורי – בכלל, ורפואת חידוש-איברים /רפואה-רגנרטיבית מהעולם - בפרט.

מימיו הראשונים בשנת 1988, הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה ביותר של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאים להשתלה המטולוגית לילדים בלבד.

נדרשה המתנה ארוכה זאת עד לנשימת הרווחה, שכן לאיידס נטייה להיחבא במצב מעין רדום, ברקמות שונות ואז להתפרץ ולתקוף תאים בריאים תוך שהוא מתרבה ומשבש את פעילות המערכת החיסונית.

למרות ההצלחה המפתיעה, עקב מיעוט התורמים עם המוטציה – בפרט, והקושי למצוא תורם מתאים גנטית, הטיפול יכול להפוך לנפוץ יותר רק במידה שהאוכלוסייה המצומצמת עם המוטציה תתרבה בקצב גבוה וייאסף וישמר דם טבורי של כל ולד. בינתיים, יש להמשיך ולעשות שימוש באמצעי מניעה פיזיים (קונדום).

על פי נתוני סוכנות האיידס של האו"ם, בעשור הקודם נרשמה התייצבות בעולם בשיעור ההדבקות החדשות בנגיף האיידס. גם בארץ התייצב מספר הנדבקים ועומד על ארבע מאות בשנה, כשליש מהם מהקהילה ההומוסקסואלית.

 מיקי שחם פיתח טכנולוגיות ומכשור, אשר לראשונה מאפשרים לאסוף מספר תאי גזע גבוה משמעותית, אשר יכולים לשרת גם השתלות במבוגרים וסדרות השתלות של רפואה-התחדשותית /רפואה-רגנרטיבית למחלות שונות במהלך החיים.






מיקי שחם תאי גזע דם טבורי